Kromka Chleba dla sąsiada

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2017

Czas trwania: 2014 do 2020

Caritas Polska w ramach konkursu ofert została wybrana na organizację partnerską do udziału w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Jest to projekt o zasięgu ogólnopolskim.

Podprogram 2017: Dzięki pracownikom Caritas z 26 diecezji z całej Polski w okresie od 1 sierpnia 2017 r. do 30 czerwca 2018 r. ponad 11 928 ton produktów spożywczych o wartości blisko 59 mln zł zostało przekazanych do 241 171 osób potrzebujących, w tym m.in. do rodzin o najniższych dochodach, osób starszych, potrzebujących w trudnej sytuacji (ponad 82 %), bezdomnych (ponad 2%), niepełnosprawnych (blisko 16%), migrantów (blisko 1%).

Pomoc można było uzyskać w 677 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 1 214 706 paczek żywnościowych i 3 64 773 posiłków.

W ramach realizacji Podprogramu 2017 Organizacje Partnerskie Regionalne przeprowadziły 1 326 warsztatów dla 30 398 uczestników w szesnastu województwach

Podprogram 2018

• blisko 14 417 ton żywności

• 26 Caritas diecezjalnych w 16 województwach

• ok. 700 punktów wydawania żywności potrzebującym

• 1352 warsztaty kulinarne, dietetyczne, przeciwdziałające marnotrawstwu żywności, edukacji ekonomicznej

• 31 100 osób na warsztatach

Liczba ludzi do objęcia pomocą przez Caritas w Podprogramie 2018 to 282 700 osób, to blisko 50 tysięcy osób więcej niż w Podprogramie 2017.

Zbiórka Żywności „Tak, Pomagam!”

Czas trwania: 9-10 marca 2018 r. (XIV Wielkanocna zbiórka żywności)

7-8 grudnia 2018 r. (XV Bożonarodzeniowa zbiórka żywności)

Około 4500 ton żywności trafiło do osób potrzebujących z rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, bezdomnych i chorych oraz do placówek prowadzonych przez Caritas diecezjalne dzięki przeprowadzonym w 2017 i 2018 roku Ogólnopolskim Zbiórkom Żywności „TAK, POMAGAM!”. W każdą ze zbiórek zaangażowanych było prawie 25 tys. wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas w całej Polsce, którzy zbierali żywność w ponad 2500 sklepach, by móc przygotować świąteczne paczki dla potrzebujących. Wolontariusze zbierali żywność w sklepach w całej Polsce, w tym w głównie w sklepach sieci Biedronka, Tesco, Carrefour, Lewiatan, POLOmarket, Stokrotka, Intermarche. W akcję Zbiórki żywności włączyło się również wiele innych sklepów.

Lokalizacja: Program ogólnopolski

Łączna liczba beneficjentów, którym udzielono wsparcia: 160 000 osób

Partnerzy: Caritas diecezjalne, sieci handlowe

Akcję można wesprzeć wysyłając SMS o treści „PACZKA” na numer 72052 (koszt 2,46 z VAT).

Kromka Chleba Caritas

Czas trwania: 17-24 września 2017

Akcja „Kromka Chleba dla sąsiada” ma na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los.

W dniach 16-23 września 2018 r. Caritas diecezjalne organizują wspólne wypiekanie chleba, w którym wezmą udział wolontariusze i podopieczni prowadzonych przez nich placówek. Caritas będzie się dzielić chlebem w parafiach i na rynkach miast. Kulminacyjnym momentem akcji będzie zbiórka żywności, która odbędzie się w dniach 21-22 września 2018 r. w wybranych sklepach Biedronka. Zebrane produkty zostaną przekazane w postaci paczek poprzez Parafialne Zespoły Caritas najbardziej potrzebującym osobom starszym.

W działania wspierające ubogich i samotnych można włączyć się poprzez SMS charytatywny o treści KROMKA wysłany pod nr 72052 (koszt: 2,46 z VAT) oraz przez wpłatę na konto Caritas Polska PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem KROMKA.

Lokalizacja: Zbiórka ogólnopolska

Partnerzy: sieć sklepów Biedronka, Caritas diecezjalne

Spiżarnia Caritas

Czas trwania: Całoroczny

Spiżarnia Caritas to ogólnopolski program odbioru i dystrybucji pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofanych ze sprzedaży z różnych powodów ze sklepów i hurtowni. Żywność jest przekazywana najbardziej potrzebującym osobom ubogim w postaci paczek lub posiłków za pośrednictwem punktów wydawania żywności „Spiżarnia Caritas”, Parafialnych Zespołów Caritas oraz placówek. Do programu przystąpiło 30 Caritas diecezjalnych; planuje się, że do końca roku żywność odbierana będzie z ok. 800 sklepów Biedronka, TESCO i ALDI.

• odbieramy żywność z 600 sklepów

• uczestniczy 30 Caritas Diecezjalnych

• w ciągu roku przekazano potrzebującym (w formie paczek i posiłków) ok. 750 500 kg pełnowartościowej żywności, w tym pieczywo, mięso, nabiał, warzywa i owoce

• współpracujemy z siecią Biedronka, Tesco, Kaufland, Aldi

• rozpoczynamy współpracę z Selgros

• do kolejnych 5 diecezji przekazano samochody-chłodnie do przewozu żywności

Caritas Polska koordynuje proces wdrażania procedur odbioru żywności, pozyskuje do współpracy nowe sieci marketów oraz negocjuje warunki ponadregionalnej współpracy z partnerami zewnętrznymi

Lokalizacja: Program ogólnopolski

Partnerzy: Caritas diecezjalne, sieć sklepów Biedronka, TESCO Polska S.A., sieć sklepów ALDI

Karta na codzienne zakupy

„Na codzienne zakupy” to program pomocy charytatywnej dla osób ubogich, potrzebujących, dotkniętych wykluczeniem socjalnym i społecznym, a w szczególności najuboższych seniorów, którego elementem jest przekazanie karty będącej nośnikiem bonu towarowego wydanego w formie elektronicznej, który umożliwiająca zapłatę za zakupy w sieci sklepów Biedronka z wyłączeniem zakupu wyrobów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, produktów z kategorii produkty dla zwierząt, tekstylia oraz artykuły przemysłowe. Miesięczna wartość doładowania na karcie wynosi 200 zł.

Celem programu jest wymierna, całoroczna pomoc finansowa dla ponad pięć tysięcy osób starszych, samotnych, potrzebujących, zamieszkujących małe miejscowości lub wsie, w których pobliżu znajduje się sklep Biedronka oraz aktywizacja społeczna tych osób.

Program ma również na celu zaktywizowanie grupy wolontariuszy, którzy opiekować się będą uczestnikami programu z określonego terenu oraz organizować dla nich działania towarzyszące. Program „Na codzienne zakupy” realizowany jest w okresie od 1 marca 2018 r. do 31 grudnia 2018 roku. przez Caritas Polska we współpracy z Jeronimo Martins Polska S.A.

placow