sesja-089-683x1024

D

rodzy Darczyńcy i Przyjaciele Caritas! Drodzy Podopieczni ośrodków Caritas !

­Bez chleba nie da się żyć. To o chlebie myślą ci, którzy nie mają co jeść.  To za chlebem wyjeżdżają szukający lepszego jutra. W końcu, dzielenie się chlebem jest znakiem pokoju i jedności, których tak bardzo potrzebujemy.

Stąd nazwa akcji – Kromka Chleba Caritas. Wiele osób w Polsce zmaga się z biedą. Jest ich około 2,5 mln. Chrystus w przypowieści o Miłosiernym Samarytaninie wskazał nam, jak powinna wyglądać nasza troska o bliźnich. Samarytanin i pobity wędrowiec byli sobie obcy. My, w Polsce, chociaż na co dzień żyjemy obok siebie, to często jednak los drugiego człowieka jest nam obojętny.

We wrześniu Caritas Diecezjalne organizują Dni Kromki Chleba. To czas wspólnoty, w którym wolontariusze Caritas, dzieląc się chlebem na ulicach miast, informują o sytuacji osób ubogich, o tym, w jaki sposób za pośrednictwem Caritas można im pomóc.

Blisko 1000 ośrodków Caritas Diecezjalnych codziennie pomaga dziesiątkom tysięcy osób. Wiele z nich to ubodzy, przychodzący do schronisk, noclegowni, ogrzewalni, jadłodajni, korzystający z pomocy Domów Samotnej Matki, Ośrodków Wsparcia Dziennego, Magazynów i Punktów Wydawania Żywności. Ponadto 5000 Parafialnych Zespołów Caritas codziennie troszczy się o bliźnich, realizując przykazanie miłości bliźniego.

Wymaga to od każdego z nas wrażliwości i zaangażowania, dlatego zachęcam Wszystkich do włączenia się w akcję Kromka Chleba Caritas, by wspólnie z Caritas nieść pomoc ubogim i przekonać się, że więcej szczęścia jest w dawaniu.

Ks. Marian Subocz
Dyrektor Caritas Polska

timeline_pre_loader

Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej
Miejsce: Parafie Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej

Program:
W ramach Parafialnego Dnia Kromki Chleba Caritas 2016 w Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej Parafialne Zespoły Caritas podczas Mszy Świętych przedstawią wiernym prezentacje dotyczącej działalności PZC, będące jednocześnie zaproszeniem do wsparcia ich i osobistego zaangażowania się w działalność Caritas.
Podczas Mszy wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas zaniosą w darach ołtarz chleb, który po Mszy zostanie rozdzielony wśród wiernych. Dzielenie się chlebem, symbolem pomocy ludziom głodnym i niedożywionym, będzie również okazją dla wiernych do podpisania deklaracji Grona Wspierających Ubogich.
10 września w Gorzowie Wielkopolskim odbędzie się charytatywny mecz piłki siatkowej. Dochód z meczu zostanie przeznaczony na dożywianie dzieci z rodzin ubogich i potrzebujących.

Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowska

data: 11 września
Miejsce: Krasnobród

Program uroczystości:

10:00    – Zbiórka delegacji z wieńcami przy Kaplicy Objawień na Wodzie

10:40    – Modlitwa różańcowa w intencji rolników i potrzebujących chleba

11:00    – Przejście na plac kościelny i powitanie poszczególnych delegacji z wieńcami

11:30    – Koncert Zespołu Folklorystycznego „Wojtowinie” z Krasnobrodu

12:00    – Hejnał Maryjny – Wielopokoleniowa Orkiestra Dęta z Krasnobrodzkiego Domu Kultury

– Powitanie uczestników Dożynek – Kustosz Sanktuarium

– Przekazanie chleba Gospodarzowi Dozynek

– Msza Święta – Bp Mariusz Leszczyński – Biskup Pomocniczy Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej

– Poświęcenie wieńców dożynkowych

– Złożenie darów ołtarza

– Podziękowanie – Diecezjalny Duszpasterz Rolników

– Procesja Eucharystyczna z wieńcami dożynkowymi

Po Mszy Świętej na placu obok budynku Informacji Turystycznej odbędą się :

Konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy – ogłoszenie wyników;

„Kromka Chleba” – finał akcji;

Podsumowanie II edycji Roztoczańskiej Listy Przebojów Ludowych Katolickiego Radia Zamość – wręczenie nagród i koncert laureatów;

Wystawy rolnicze i sztuki ludowej;

Występy zespołów i kapel ludowych.

Caritas Archidiecezji Wrocławskiej
Data: 17 września
Miejsce: Rynek Wrocławski

Program:

Wychodząc 17 września br. w przestrzeń miasta, idąc ulicami Wrocławia i prezentując swoją działalność na pl. Solnym Caritas Archidiecezji Wrocławskiej będzie opowiadać Wrocławianom i turystom o dziełach i akcjach, które niosą realne wsparcie najuboższym. Osoby bezdomne i głodne codziennie korzystają z placówek Caritas, jadłodajni, biur pierwszego kontaktu i łaźni.

Akcja będzie również promocją wolontariatu, osób, które swój czas ofiarowują osobom potrzebującym różnorodnego wsparcia. Dla wolontariuszy służba drugiemu to często pasja i realizacja swojego człowieczeństwa oraz przykazania miłości do Boga i bliźniego.

Wspólne świętowanie rozpocznie się Eucharystią we wrocławskiej Katedrze. Zgromadzeni przy stole – ołtarzu, na którym leży chleb, wspólnie będą modlić się za głodnych i ubogich, ale również za niosących im wsparcie i pociechę. Ten Eucharystyczny chleb stanie się Ciałem samego Chrystusa, o Którym mówi się, że jest „dobry jak chleb”.

Młodzież Caritas zaproszona zostanie do zwiedzania Narodowego Forum Muzyki. Wrocław, jako Europejska Stolica Kultury może pokazać, że sztuka i artyści swoim przekazem, talentem i umiejętnościami mogą się dzielić i w ten sposób wspierać najuboższych. Młodzież ze Szkolnych Kół Caritas będzie miała okazję zarówno zwiedzenia tego niezwykłego obiektu, jak i uczestniczenia we fragmencie próby dziecięcej orkiestry przygotowującej się do występu na Wratislavia Cantans.

Dorośli wolontariusze zostaną zaproszeni do Sali Wielkiej wrocławskiego Ratusza, gdzie wysłuchają prelekcji Ministra Krzysztofa Michałkiewicza o roli, jaką pełnią w szerokiej społeczności. Świadcząc pomoc w Parafialnych Zespołach Caritas z jednej strony pomagają potrzebującym, jednocześnie  tworząc w swoich społecznościach nową jakość. Budują społeczną odpowiedzialność, zwiększają poczucie solidarności i w ten sposób aktywizują społeczność pozwalając jej w sposób bardziej wrażliwy rozumieć ich najbliższą rzeczywistość. To budowanie tego, co nazywamy christianitas – społeczeństwem przenikniętym duchem chrześcijańskim, a jednocześnie bardziej ludzkim, obywatelskim i odpowiedzialnym.

Występy na pl. Solnym, gorąca zupa (taka, jak ta wydawana jadłodajniach we Wrocławiu i Oławie) oraz chleb ze smalcem mają zwrócić uwagę przechodniów i zachęcić ich do zaangażowania się w wolontariat.

HARMONOGRAM:

· 10.00 Eucharystia pod przewodnictwem J. E. ks. bp. prof. Andrzeja Siemieniewskiego w Archikatedrze Wrocławskiej

· 11.00 -12.00 PRZEMARSZ W UROCZYSTYM KOROWODZIE Z OSTROWA TUMSKIEGO NA PL. SOLNY

· 12.30-14.00 Prezentacja stoisk, występy artystyczne, poczęstunek dla uczestników wydarzenia na pl. Solnym

· 12.30-13.30 Prelekcja dla wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Caritas w Sali Wielkiej Ratusza, pt.: „Zaangażowanie w wolontariat jako budowanie społeczeństwa obywatelskiego”

Wychodząc 17 września br. (sobota) w przestrzeń miasta, 500 wolontariuszy dzieląc się pajdą chleba ze smalcem z Wrocławianami i turystami będzie opowiadało o dziełach i akcjach, które niosą realne wsparcie najuboższym. Osoby bezdomne i głodne codziennie korzystają z placówek Caritas, jadłodajni, biur pierwszego kontaktu i łaźni. Spotkanie na pl. Solnym będzie okazją do spróbowania grochówki, jaką wydajemy w naszych jadłodajniach we Wrocławiu i w Oławie, obejrzenia występu artystycznego przygotowanego przez uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz ich własnoręcznych prac.

zobacz więcej

Caritas Archidiecezji Częstochowskiej
Data: 18 września
Miejsce: Kościoły Parafialne Diecezji Częstochowskiej

Program:
Akcja „Kromka Chleba Caritas” w Archidiecezji Częstochowskiej będzie miała charakter parafialny. Po Mszach Świętych Parafialne Zespoły Caritas oraz Szkolne Koła Caritas będą rozdawały chleby oraz prowadziły zbiórkę środków na zakup żywności.

Caritas Diecezji Bielsko- Żywiecka
Data: 29 września

Program:
W Diecezji Bielsko-Żywieckiej odbędzie się Dziękczynienie za działalność „Banku Chleba”. Do „Banku Chleba” piekarnie w formie darowizny przekazują nadwyżki pieczywa które następnie rozdawane są osobom ubogim. Na skutek ustawodawczych zmian podatkowych o darowiznach zaistniało niebezpieczeństwo likwidacji tej cennej inicjatywy.

Caritas Diecezji Tarnowskiej
Data: 29 września
Miejsce: Parafie Diecezji Tarnowskiej

Program:
„Chleb za Chleb” – to akcja Caritas Diecezji Tarnowskiej wpisująca się w społeczną akcję „Kromka Chleba Caritas”, której celem jest uwrażliwienie naszego społeczeństwa – czyli każdego z nas – na los ludzi bezdomnych i najuboższych szczególnie dzieci oraz pozyskanie środków na pomoc dla nich.
Parafialne Odziały Caritas oraz Szkolne Koła Caritas będą rozprowadzały przy wszystkich kościołach i kaplicach diecezji „chlebki miłosierdzia”. Chlebki te są pełnowartościowym pieczywem, a ich nabycie ma niezwykle głęboki sens zarówno symboliczny, jak i praktyczny: oto nabyty i spożywany przy rodzinnym stole „chlebek miłosierdzia” jest znakiem jedności z potrzebującymi i daje możliwość nakarmienia głodnego dziecka.
Wszystkie zebrane ofiary przeznaczane są na dożywianie dzieci w szkołach lub świetlicach, albo pomoc dla nich w formie paczek żywnościowych.

Caritas Diecezji Siedleckiej
Data: 30 września-02 października

Program:
Caritas Diecezji Siedleckiej w dniach 30 września – 1 października 2016 r. organizuje na terenie diecezji zbiórkę żywności pod hasłem „Podziel się posiłkiem z potrzebującymi tym, czego im brakuje”. Następnie organizacja włącza się w ogólnopolską akcję zbiórki żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM!”, która zostanie przeprowadzona w dniach 9 i 10 grudnia 2016 r.
Celem przedsięwzięcia jest pomoc osobom najbardziej potrzebującym na terenie diecezji siedleckiej. Otrzymają one paczki, które z pewnością przydadzą się w okresie jesiennym i na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Jak włączyć się w akcję? Wystarczy, że osoba kupująca żywność na terenie diecezji, w sklepie, który bierze udział w akcji, włoży do specjalnie oznaczonego koszyka, dowolną ilość produktów spożywczych. Jest to cenna pomoc dla osób w nienajlepszej sytuacji materialnej. W sklepach biorących udział w akcji, będą rozwieszone plakaty, a dyżurujący wolontariusze będą posiadać przy sobie legitymację Caritas.
Co zbieramy? Zbieramy produkty z długim terminem ważności, które można przechowywać przez dłuższy czas. Może to być m.in. mleko w kartonikach, mąka, cukier, makaron, ryż, różnego rodzaju kasze, płatki kukurydziane, dania gotowe, olej, konserwy mięsne i warzywne, dżemy, herbata, słodycze dla najmłodszych (batony, czekolady, herbatniki, orzechy i bakalie).
Link do filmu TV Wschód o akcji zbiórek żywności : http://www.tv-wschod.pl/wiadomosci/7896,paczki-dla-najbiedniejszych

Caritas Diecezji Sandomierskiej
Data: 2 października
Miejsce: Rudnik nad Sanem
Godziny: 9:30

Program:
W Diecezji Sandomierskiej zostanie odprawiona uroczysta Msza Święta w kościele p.w. Trójcy Świętej w Rudniku nad Sanem. Po Mszy Świętej wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas będą rozdawać kromki chleba, symbol akcji. Zostanie przeprowadzona również zbiórka pieniędzy na rzecz osób ubogich zamieszkujących placówki Caritas. Podczas spotkania zostaną osobom przybyłym zostaną przedstawione informacje o placówkach charytatywnych prowadzonych przez Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz szczegóły akcji „Kromka Chleba Caritas”.