Kromka Chleba dla sąsiada
timeline_pre_loader
. . .

Caritas Diecezji Toruńskiej

• 21-22.09.2018 r. – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w sklepach Biedronka na terenie miasta Torunia i Działdowa.
  • Zbiórka żywności w zgłoszonych szkołach, przygotowanie paczek, które we współpracy z proboszczami parafii będą przekazane osobom starszym znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej.
  • Wspólne pieczenie chleba w Środowiskowych Domach Pomocy i dzielenie się nim.
  • W związku z uroczystym otwarciem Dziennego Domu Pobytu dla seniorów przy Toruńskim Centrum Caritas akcja Kromka chleba będzie propagowana wśród władz samorządowych biorących udział w tej uroczystości.

Caritas Diecezji Sandomierskiej

• 18.09.2018 r. – „Dzień chleba” w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjnym „Radość Życia” w Sandomierzu – wizyta w Piekarni w Dwikozach, wspólne pieczenie chleba i dzielenie się nim.
  • 20.09.2018 r. – Warsztaty pieczenia chleba w Warsztatach Terapii Zajęciowej i Środowiskowym Domu Samopomocy w Rudniku nad Sanem o godzinie 11.00 – planowane jest upieczenie około 200 bochenków chleba różnego rodzaju, który zostanie następnie rozdany Uczestnikom, Osobom Starszym; upieczony w dniu 20.09.2018 chleb będzie również wykorzystany do dzielenia się chlebem w dniu 23.09.2018 po Mszach Świętych o godzinie 9.30 i 11.00 sprawowanych w Kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Rudniku nad Sanem;
  • 21-22.09.2018 r. – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Sandomierskiej;
  • 23.09.2018 r. – Dzielenie się chlebem w czasie uroczystej Mszy Świętej na podsumowanie Akcji „Kromka chleba dla sąsiada” – w miejscowościach, gdzie będą odbywały się Zbiórki Żywności.

Caritas Diecezji Kieleckiej

• 21-22.09.2018 – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Kieleckiej;

Caritas Diecezji Włocławskiej

• 21-22 września 2018r. – zbiórki żywności w sklepach „Biedronka” w Koninie, Sieradzu, Zduńskiej Woli oraz Osięcinach;
  • 23 września 2018r. – Msze św. z darem ofiarnym – chlebem w parafiach św. Maksymiliana w Koninie oraz Wszystkich Świętych w Sieradzu; w parafii św. Pawła w Zduńskiej Woli podczas wszystkich Mszy św. niedzielnych prócz składania w darze ołtarza chleba, będzie modlitwa w intencji darczyńców i potrzebujących, głoszone będą homilie związane z działaniami Caritas i potrzebami osób będących w trudnej sytuacji oraz zachęcenie do współpracy z zespołami Caritas nowe osoby, po zakończeniu każdej Mszy św. odbędzie się symboliczne dzielenie się chlebem;
  • 24 września 2018r. – przekazanie zebranych artykułów w formie paczek osobom starszym i niepełnosprawnym, samotnym.

Caritas Archidiecezji Poznańskiej

• 21-22.09.2018 – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Szczecińsko – Kamieńskiej;
  • Symboliczne dzielenie się chlebem w czasie „Obiadu dla dziadka”. Młodzi wolontariusze wraz z osobami starszymi spędzą czas przy wspólnym stole.

Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej

• 15 września o godz. 11.00 – III Charytatywny Mecz Piłki Siatkowej „Kromka Chleba” oraz Piknik Rodzinny;
    Planowane są dwa mecze :
    2 sety oldboye STILON GORZÓW – MORZE SZCZECIN
    Mecz główny STOCZNIA SZCZECIN – CUPRUM LUBIN
  • 16 września – Parafialny Dzień Kromki Chleba;
  • 21-22 września – Zbiórka żywności w wybranych sklepach Biedronka;
  • 23 września – Parafialny Dzień Kromki Chleba;
  • 16 -23 września Parafialne Zespoły Caritas będą organizować w swoich parafiach dzielenie się chlebem, festyny.

Caritas Diecezji Siedleckiej

• 21-22.09 Zbiórka żywności w sklepach Biedronka na terenie Diecezji Siedleckiej
  • 23.09 Msze św. z dzieleniem się chlebem na zakończenie akcji w parafiach biorących udział w akcji oraz wydawanie zebranej żywności w formie paczek.

Caritas Diecezji Ełckiej

• 22.09 Zbiórka żywności w sklepach Biedronka na terenie Diecezji Ełckiej
  • 25.09 – Parku Solidarności w Ełku odbędzie się wydawanie paczek dla seniorów i osób samotnych.
  • 23.09 – w parafiach na terenie których będzie zbiórka żywności po Mszy św. wieczornej i wspólnej modlitwie za potrzebujących, odbędzie się wydawane paczek żywnościowych.

Caritas Diecezji Kaliskiej

• 21-22.09 – Udział w ogólnopolskiej zbiórce żywności w sklepach Biedronka w dniu udział Wolontariuszy SKC
  • Wspólne pieczenie chleba przez podopiecznych i pracowników caritas w naszych placówkach -Dom Bartymeusza Schronisko dla bezdomnych mężczyzn w Domaniewie, Warsztat Terapii Zajęciowej w Słupi pod Kępnem, Spółdzielnia Socjalna JAŚMIN w Słupi pod Kępnem, Spółdzielnia Socjalna IMBIR w Kaliszu
  • 17.09 – pieczenie chleba w Kaliskim Domu Opieki Caritas w Kaliszu wraz z osadzonymi Oddziału Zewnętrznego Aresztu Śledczego w Ostrowie Wielkopolskim, którzy upieczony chleb zabiorą na Oddział dzieląc się z osobami osadzonymi w celi,
  • 17.09 – zapraszamy dzieci i młodzież świetlicy Samarytanin do wspólnego pieczenie chleba, który przekażą symbolicznie dzieciom Domu Dziecka w Kaliszu,
  • 23.09 w każdej placówce Caritas Diecezji Kaliskiej odbędzie się Msza Święta darem ołtarza będzie upieczony chleb, po liturgii będziemy dzielić się chlebem, dobrym słowem i darem czasu bycia ze sobą.

Patronat nad działaniami związanymi z pieczeniem chleba objął Biskup Kaliski Edward Janiak. Ksiądz biskup również zaangażuje się w pieczenie chleba wraz z siostrami Nazaretankami posługującymi w Wyższym Seminarium Duchownym w Kaliszu.

Ponadto w akcje zaangażowały się lokalne piekarnie np. jedna z piekarni w Kaliszu upiecze chleby w formie serca, które zostaną przekazane Kierownikom sklepu Biedronka podczas zbiórki żywności.

Udział w akcji wezmą również Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas naszej diecezji .

Caritas Diecezji Szczecińsko-Kamieńskiej

• 21-22.09.2018 – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Szczecińsko – Kamieńskiej,
  • Symboliczne dzielenie się chlebem w czasie „Obiadu dla dziadka”. Młodzi wolontariusze wraz z osobami starszymi spędzą czas przy wspólnym stole,
  • 16.09.2018 – Parafia Przemienienia Pańskiego Szczecin – Załom – wyprzedaż nowych artykułów; środki pozyskane w ten sposób przeznaczone zostaną na zakup żywności dla potrzebujących w parafii
  • 23.09 – Parafia Mieszkowice p.w. Przemienienia Pańskiego – msza w czasie której zostanie poświecony chleb i po mszy dzielenie się chlebem z parafianami,
  • 23.09 – Sanktuarium Najświętszego Serca Pana Jezusa w Szczecinie – msza w czasie której zostanie poświecony chleb i po mszy dzielenie się chlebem z parafianami,

Caritas Archidiecezji Białostockiej

• 21-22.09.2018 – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Białostockiej,
  • 23.09, godz. 15.00 – Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Białymstoku – Msza św. w czasie której zostanie poświecony chleb, po mszy dzielenie się chlebem z parafianami, piknik SKC i zaproszonych gości.

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej

• 9.09 – Bielsk Podlaski – dzielenie się poświęconym chlebem podczas obchodów dożynkowych w kościele oraz w szkole podstawowej,
  • 16.09 – ogłoszenie przez wolontariuszy SKC w Kościołach w Bielsku Podlaskim, Brańsku, Węgrowie oraz Sokołowie Podlaskim informacji o zbiórce żywności w sklepach Biedronka,
  • 21-22.09 – zbiórka żywności w sklepach oraz rozdanie paczek.

Caritas Diecezji Bydgoskiej

• 21.09 – rozdawanie na Starym Rynku w Bydgoszczy przygotowanego zakwasu wraz z przepisem umieszczonym na ulotce Kromka Chleba dla sąsiada,
  • 22.09 – rozdawanie chleba mieszkańcom Mierucina, dotkniętej rok temu nawałnicami- miejscowość do której jedziemy w ramach projektu „Wolontariat na dwóch Kółkach” w programie „100 projektów na 100-lecie Odzyskania Niepodległości Polski”,
  • 23.09 – dzielenie się chlebem mieszkańcom Wąwelna, Jastrzębia oraz Karolewa,
  • 21-22.09 – udział Wolontariuszy SKC w ogólnopolskiej zbiórce żywności w sklepach Biedronka,

Caritas Diecezji Łomżyńskiej

• 21-22.09.2018 r. – Zbiórka Żywności „Kromka chleba dla sąsiada” w wybranych sklepach Biedronka na terenie Diecezji Łomżyńskiej (Łomża, Zambrów, Grajewo),
  • 21.09.2018r. – Zbiórka żywności lub środków finansowych w szkołach dla osób starszych i samotnych Caritas Diecezji Łomżyńskiej ,
  • 15.09.2018 r. – Dzielenie się chlebem w czasie uroczystej Mszy Świętej na rozpoczęcie Akcji „Kromka chleba dla sąsiada” – podczas pieszej pielgrzymki Wolontariuszy do Płonki Kościelnej,
  • 17 – 22.09.2018 – „Dzień chleba” w szkole lub w parafii – np. gazetka ścienna – przeciwdziałanie marnowaniu się żywności, walka z głodem, przepisy kulinarne – pieczenie chleba, właściwości odżywcze różnych gatunków chleba,
  • 17 – 22.09.2018 „Dzień chleba” w szkole, w parafii – np. stoiska z degustacją chleba – zbiórka środków na „Kromkę chleba dla sąsiada” Caritas Diecezji Łomżyńskiej.