Kromka Chleba dla sąsiada

19 września 2017 ogólnopolska zbiórka żywności
w wybranych sklepach Biedronka Kromka Chleba dla sąsiada

Święto dzielenia się sobą

Pani Wanda mieszka w Warszawie, w bloku zbudowanym w latach 60-tych. Pięć pięter bez windy. Zamieszkała tam, kiedy była młoda…Później mąż, dzieci, praca. Najpierw po schodach wniesiono szafę i łóżko, potem wnosiło się wózek, przed świętami choinkę a zawsze torby z zakupami. Ci, którzy mieszkają tu od lat, dobrze się znają. Kiedyś rozmawiali półgębkiem o tym o czym głośno nie można było rozmawiać, za to głośno o sukcesach i porażkach swoich dzieci. Odwiedzali się w imieniny a w święta łamali się opłatkiem. Chodzili razem do kościoła i do wyborów, choć mieli różne poglądy. Wieczorami, kiedy na niedużej ulicy zamierał ruch, przez okna słychać było dziennik telewizyjny, mecze piłki nożnej, potem melodie ulubionych seriali. W ostatnich latach coś się jednak zmieniło. Opustoszało mieszkanie pani Wandy, a blok stał się anonimowy.

Starsza pani, dziś po 70tce, jest wdową a dzieci, które pracują za granicą odwiedzają ją bardzo rzadko. Sąsiadów z dawnych czasów prawie już nie ma, a nowi żyją w innym świecie. Został kościół, osiedlowa Biedronka i apteka. Leki zabierają znaczną część emerytury, zakupy są więc skromne. Chleb, masło, parówki, ryż. Czasem dwie pomarańcze.
Historia Pani Wandy jest autentyczna tak jak autentyczne są miliony podobnych historii starszych osób z miast, miasteczek i wsi z terenu całej Polski. Według statystyki w 2020 roku ponad 25% Polaków będzie miało powyżej 60 roku życia a jeśli trend gwałtownie się nie zmieni to w 2050 roku będzie to 40 % osób. Pięć pięter, jakie trzeba pokonać to również prozaiczny scenariusz. Blisko 45% 60-latków i blisko 90% 80-atków deklaruje trudności z pokonywaniem schodów. Ponad dwie trzecie seniorów powyżej 60 roku życia cierpi na przewlekłe choroby i regularnie odwiedza aptekę. Do tego dochodzi samotność. Blisko połowa osób po 75. roku życia to wdowcy, a zaufanie społeczne w Polsce jest jednym z najniższych w Europie. Jednak uczuć nie da się przełożyć na liczby, można je przełożyć jedynie na międzyludzkie relacje.

Ten artykuł nie powstał po to, żeby roztaczać pesymistyczną wizję rzeczywistości. Wręcz przeciwnie, chodzi tu właśnie o życzliwość i zainteresowanie losem sąsiada, o którym często niewiele wiemy. Caritas, największa w Polsce organizacja pozarządowa prowadzi w tym roku akcję „Kromka Chleba dla sąsiada”. Wolontariusze Caritas w czerwonych koszulkach, 19 września w kilkuset sklepach sieci Biedronka, głównego partnera akcji, będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów. Pięć dni później, w niedzielę dwudziestego czwartego września na rynkach polskich miast wolontariusze będą dzielili się chlebem z przechodniami na znak swojej stałej troski o los osób potrzebujących. Podobne święta będą odbywały się w parafiach, w których działają Parafialne Zespoły Caritas. Tego dnia w parafiach rozdawane będą rozdawane – zebrane wcześniej w sklepach dary, wtedy również dwa samochody dostawcze sfinansowane przez Biedronkę trafią do diecezjalnych Caritas, ich zadaniem będzie codzienny dowóz żywności z krótkim terminem spożycia do ośrodków pomocy.

Ogólnopolska akcja Caritas „Kromka Chleba dla sąsiada” organizowana w bardzo wielu lokalnych środowiskach nie jest tylko zbiórką artykułów spożywczych i sposobem na zmniejszenie problemu ubóstwa w polskim społeczeństwie, co jest zarówno stałą troską i aktywnością Caritas jak i jednym z ważnych celów partnera akcji – Biedronki. Parafialny kościół i osiedlowy sklep to być może najczęstsze miejsca sąsiedzkiego spotkania. Pani Wanda spotyka tam ludzi w różnym wieku, posiadających bardzo różny status materialny, żyjących w rodzinach i samotnie. Starsza pani boryka się z problemem ubóstwa, ale jej podstawowym problemem jest samotność. Akcja „Kromka Chleba dla sąsiada” to wielki apel o zainteresowanie losem drugiego człowieka, który mimo bogactwa wniesionego w życie swoich dzieci, wnuków i całych społeczności, dziś często pozostaje na marginesie właśnie z powodu przeżytych lat. Przełamanie barier i spotkanie jest bezcennym doświadczeniem dla obydwu stron. Wiedzą to dobrze wolontariusze Caritas wynoszący z tych spotkań ludzkie ciepło, mądrość i doświadczenie. Kromka Chleba dla sąsiada to święto dzielenia się sobą.